Etusivu - Esittely - Ajo-ohje - Huoneet - Aktiviteetit - Historia - Ajankohtaista - Index

Seipäjärventie 409, 99510 Raudanjoki
Puh: (016) 634 133, Fax: (016) 634 101, visatupa@visatupa.fi

VISATUVAN LUMETON KAUSI KUUKAUSITTAIN

Kesä keskisessä Lapissa alkaa melkein jo toukokuun puolella - aurinko paistaa heti kesäkuun alusta alkaen 24 tuntia vuorokaudessa. Kesäkuun alku onkin mielenkiintoista aikaa seurata luonnon täydellistä muutosta  ja sen ihmeellistä kilpajuoksua vehreyteen talven valkoisuudesta. Pimeys väistyy ja valo valloittaa luonnon ja ihmiset. Tuo lyhyt, mutta kirkkaanvihreä kesä on saapunut...
Toukokuu Viimeistään toukokuussa luonto luopuu valkeasta peitteestään lopullisesti ja jäät lähtevät järvistä sekä joista kohisten. Linnut muuttavat etelän lämmöstä pesimään pohjoiseen ja muutaman päivän aikana voi tavata paljon paikallisia sekä ohikulkumatkalla olevia.  Kuukauden aikana voit kokea kuinka lyhyt Lapin kevät todella on - se on oikeastaan vain muutaman viikko talvesta kesään... On alkanut valmistautuminen Lapin uuteen matkailukauteen.
Kesäkuuthumbkesakroketti.jpg (10125 bytes) Kesäkuun alku on Visatuvalla kiireistä aikaa maatilan töissä. Matkailija voi seurata ja halutessaan osallistua peltotöihin sekä pihapiirin kunnostamiseen. Puikulaperunoiden istutus on ajankohtaista kesäkuun toisella viikolla. Kesäkuu on viherpeukalon ihannekuukausi. Kesäkuun alku on miellyttävää aikaa kulkea luonnossa ja kalastamassa, sillä sääsket saapuvat aikaisintaan juhannusviikolla ja voivat olla saapumattakin kuten kesinä 1999 ja 2001. Lehmät pääsevät laitumelle perinteisesti ennen juhannusta ja silloin niiden riemu on ylimmillään. Visatuvan juhannus on juuri sitä mitä rauhalliselta juhannukselta odotat: saunomista rantasaunassa, uimista Saarijärvessä läpi yön sekä valoisaa yötä taianomaisessa Lapissa... Keskikesä on varustanut luontonsa kauneimpaan kukoistukseen. Heti juhannuksen jälkeen alkaa tuorerehun eli aiv:n teko laakasiiloon, jota jatkuu parisen viikkoa aina heinäkuulle asti.
Heinäkuuthumbkesajarvi.jpg (4132 bytes) Heinäkuu on vuoden lämpimintä aikaa myös Lapissa. Sääsketkin ovat päivisin piilossa, sillä ne eivät kuumassa ilmassa jaksa kiinnostua lentämisestä. Mustikat ja hillat alkavat olla heinäkuun lopulla kypsiä poimittaviksi. Visatuvan lähiseutu on soiden ympäröimää ja opastamme asiakkaita sopiville hillasoille, jotka ovat helposti tai halutessa vähän vaikeammin saavutettavissa. Heinäkuu on matkailijoiden suosikkikuukausi, joten kannattaa varata majoitus etukäteen, jos tiedätte tuloajankohdan. Heinäkuussa yöt alkavat pimentyä.
Elokuuthumbelokalastus.jpg (8323 bytes) Elokuu viilentää ja pimentää iltoja, mutta Lapin kesä jatkuu usein lähes yhtä lämpimänä kuin heinäkuukin, mutta nyt kesä on lopuillansa. Elokuussa luonto luovuttaa viimeiset värikkäät ja makeat antimensa poimijoille. Tattien johdolla rouskujen ja haperoiden seuratessa sienet kypsyvät kerättäviksi. Puolukat ovat valmiita poimittaviksi kuun lopulla ja poiminta-aika jatkuu koko syyskuun. Maatilan töissä elokuun aikana tehdään myös toinen mutta pienempi aiv-sato. Merkit luonnon valmistautumisesta hiljalleen lähestyvään syksyyn näkyvät ensimmäisinä ruskalehtinä elokuun lopulla. Värikkäät lehdet ovat kuin puiden koruja...
Syyskuuthumbruska.jpg (10672 bytes) Syyskuu on ruskan kuukausi. Keski-Lapissa ruska on parhaimmillaan 10. päivän seutuvilla, joten ruskamatkaaja löytää kauniin luonnon todennäköisimmin syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Visatuvan sijainti keskellä Lappia mahdollistaa päivän retket Saariselän tai Levin/Ylläksen tunturialueille, jos käytettävissä on oma auto. Ruska yleensä loppuu kovan tuulen seurauksena parin päivän aikana puolen kuun jälkeen. Tämän jälkeen luonto onkin valmis talven tuloon. Se odottaa alastomana lumen vaippakerrosta vielä ainakin lokakuun loppuun.
Visatuvan monet pelit ja harrastevälineet, kuten sulkapallovälineet, frisbee, tikkataulu, kriketti, kroketti, petanque-kuulat sekä jalkapallot, ovat asiakkaiden käytettävissä. Talon polkupyörillä pääsee nauttimaan kesäpäivistä esimerkiksi lähikylään. Järven rannassa puolestaan odottavat soutuvene pelastusliiveineen sekä uimapatja. Kalastuksesta kiinnostuneille kerrottakoon, että Saarijärvestä voi saada lähinnä ahvenia, mutta myös siiat ja pienet hauet voivat iskeä kiinni. Lisäksi kahden kilometrin päässä molemmin puolin Visatupaa on kaksi jokea, Raudanjoki ja Seipäjoki. Suuremmassa Raudanjoessa on useita eri kalalajeja, kun taas Seipäjoki on siian, harrin ja pienten taimenien pyyntijokia. Raudanjoki on myös mainio vesiretkeilykohde.

Visatuvan sijainti 4-tien (E75) läheisyydessä mahdollistaa hyvät linja-autoyhteydet sekä pohjoiseen että etelään. Näin esimerkiksi päiväretket Sodankylään ja Rovaniemelle ovat mahdollisia. Sodankylästä löytyvät kaupunkitasoisten palveluiden lisäksi mm. yli 300 vuotta vanha saamelaisille rakennettu puukirkko, Andreas Alarieston saamelaisaiheinen taidegalleria, Pappilanniemen luontopolku ja kotiseutumuseo. Kesämatkailija voi tutustua Luoston ja Pyhätunturin luonnonpuistoissa oleviin patikkapolkuihin sekä vierailla tuntureiden puolivälissä sijaitsevalla Pyhä-Luoston Husky- ja poropuistossa.  Rovaniemellä Napapiiri ja itse kaupunki houkuttelevat kesämatkailijoita - Arktikum, taidemuseo ja Ounasvaara kesäkelkkaratoineen ja golf-puistoineen ovat mielenkiintoisia vierailukohteita. Lisäksi Ounaspaviljonki tarjoaa monia mielenkiintoisia ohjelmia pitkin kesää.

- Takaisin -